Bijstandsverhaal door de Gemeente

Wordt u geconfronteerd met bijstandsverhaal door de gemeente, neem direct contact op met Advovcatenkantoor Schmidt

Mensen krijgen een uitkering wanneer ze niet voldoende geld hebben om de kosten van hun levensonderhoud te betalen (Bijstandsuitkering). Echter, wanneer deze bijstandsverlening voortvloeit uit een echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap, kan de gemeente besluiten tot bijstandsverhaal en tevens is dit het geval als ouders met kinderen uit elkaar gaan. Dit betekent dat de gemeente de kosten van de bijstandsverlening kan verhalen op de ex-partner die financieel verantwoordelijk wordt geacht. Dit kan tot 12 jaar na dato.

Wat is Bijstandsverhaal?

Bijstandsverhaal houdt in dat de gemeente de uitkering die aan iemand is verleend, (deels) kan terugvorderen van een andere partij, namelijk de ex-partner. Hiervoor zal de gemeente een besluit moeten nemen en een verzoekschriftprocedure bij de rechtbank moeten starten (min of meer gelijk aan de gewone procedure bij vaststelling alimentatie). De grondslag hiervoor de onderhoudsplicht. Volgens de wet zijn echtgenoten verplicht om financieel voor elkaar te zorgen en zijn ouders verplicht, dus ook zonder huwelijk, om financieel voor hun kind te zorgen.

Wanneer komt Bijstandsverhaal in Beeld?

Bijstandsverhaal kan aan de orde komen bij:

  1. Echtscheiding: na een echtscheiding kan de gemeente besluiten om de kosten te verhalen, als er geen (of een te lage) onderhoudsbijdrage (dit kan zowel partner- als kinderalimentatie zijn) door de rechter is vastgesteld.
  2. Verbreking relatie met kinderen. Als partijen met kinderen uit elkaar gaan zal degene bij wie de kinderen niet hun hoofdverblijf krijgen overeenkomstig de daartoe geldende regels en normen kinderalimentatie moeten betalen. Maar als dit niet gebeurd kan de gemeente op haar beurt een verhaalsbijdrage opleggen. Als degene die die bijdrage moet betalen het daarmee niet eens is volgt een gerechtelijke procedure tot vaststelling van de verhaalsbijdrage (Bijstandsverhaal).

Procedure en Impact

De gemeente zal doorgaans een procedure volgen om het bijstandsverhaal te initiëren. Dit kan inhouden:

  • Informatie verzamelen: de gemeente kan informatie opvragen bij de betrokken partijen.
  • Besluitvorming: na beoordeling van de situatie kan de gemeente besluiten om de kosten te verhalen.
  • Inning van kosten: als de gemeente besluit tot verhaal, zal dit leiden tot een vordering op de ex-partner en indien nodig een gerechtelijke procedure.

Wat te Doen Bij Bijstandsverhaal?

Als u geconfronteerd wordt met bijstandsverhaal, is het verstandig om:

  1. Juridisch advies in te winnen: neem contact op met een familierechtadvocaat; die kan u adviseren over uw rechten en plichten en u ook bijstaan in de gerechtelijke procedure.
  2. Communicatie met de Gemeente: zorg ervoor dat u goed communiceert met de gemeente. Soms kan er ruimte zijn voor onderhandeling of betalingsregeling.

Conclusie

Bijstandsverhaal door de gemeente kan een ingrijpende financiële impact hebben op de betrokken partijen. Het is van cruciaal belang om goed geïnformeerd te zijn en tijdig actie te ondernemen. Met de juiste begeleiding en juridische ondersteuning kunt u de gevolgen van bijstandsverhaal beter beheersen.

Heeft u vragen over bijstandsverhaal of andere zaken gerelateerd aan alimentatie? Neem dan gerust contact met ons op.