Een scheiding gaat meestal gepaard met financiële en emotionele veranderingen. Soms loont het de moeite eerst een proefscheiding aan te gaan. Vooral bij een eenzijdige scheiding geeft dit de partner ruimte om te wennen aan het idee van uit elkaar gaan en het proces beter te verwerken.
Wanneer het vast staat dat partners willen scheiden, kunnen zij eerst schriftelijke afspraken maken over de gevolgen van de echtscheiding. Het gaat dan om afspraken over zaken als de verdeling van geld, pensioen, inboedel en alimentatie. Dit mag met behulp van een advocaat, maar is in deze fase nog niet noodzakelijk. De echtscheiding zelf wordt bij de rechtbank aangevraagd via een verzoek tot echtscheiding. Dit is een verzoekschriftprocedure, waarbij het wel verplicht is een advocaat in te schakelen.
Iedere scheiding is een persoonlijke aangelegenheid. De manier om onderlinge problemen op te lossen en de afspraken die gemaakt kunnen worden verschillen per geval. Sommige mensen kiezen voor een scheiding met mediation, anderen voor een overlegscheiding. In bepaalde gevallen komen partners er echt niet uit en moet er uitgebreid geprocedeerd of onderhandeld worden. Mr. M. H. Schmidt kan hierover uitgebreid informeren.
Als partners het eens zijn hoe ze de echtscheiding willen afwikkelen kan het verzoekschrift tot echtscheiding gezamenlijk worden ingediend. De afspraken worden vastgelegd in een allesomvattend echtscheidingsconvenant. In dit convenant staan afspraken over bijvoorbeeld de partneralimentatie en kinderalimentatie, de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden en de fiscale aspecten.
Als er niet of maar gedeeltelijk tot een echtscheidingsconvenant kan worden gekomen, worden beide partijen door een eigen advocaat bijgestaan. Deze proberen in overleg alsnog tot een regeling te komen. Al dit niet lukt zal de rechtbank worden verzocht te beslissen op de verschillende deelonderwerpen van de scheiding.
Mr. Schmidt is een familierecht advocaat met veel ervaring in bovengenoemde zaken. Hij kan cliënten hierover direct persoonlijk advies geven. Neem vrijblijvend contact op met Advocatenkantoor Schmidt
Deel deze pagina: Terug naar Personen- en Familierecht