Veel gescheiden ouders ervaren problemen bij het plannen van vakanties met hun kinderen. Juridisch dienstverleners behandelen honderden zaken, blijkt uit een rondgang van NU.nl.
Zo zijn in de eerste zes maanden van dit jaar ongeveer 150 geschillen gemeld bij juridisch dienstverlener DAS over het verkrijgen van vervangende toestemming. Ook bij ARAG komen veel meldingen binnen en is het een bekend probleem. Een woordvoerder kon woensdag nog niet zeggen om hoeveel geschillen het gaat.
Vaak worden belangrijke stappen over het hoofd gezien, zoals toestemming van de andere ouder voor een buitenlandse reis. Of beide ouders komen er niet uit hoelang de vakantie duurt of zijn het niet eens over de bestemming.
“Het is zo vlak voor de vakantieperiode echt een hot item“, zegt Lennard van Kesteren, advocaat familierecht en mediator bij DAS. “Dit leidt tot tijdrovende spoedprocedures en rechtszaken, omdat rechters anders niet op tijd uitspraak kunnen doen. Soms komt het voor dat een dag voor vertrek uitspraak wordt gedaan. Dat is niet leuk voor die ouders en zeker niet voor de kinderen.”
Volgens Van Kesteren is het belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de regels voor het reizen met kinderen na een scheiding. In veel landen, waaronder Nederland, is het vereist dat beide gezaghebbende ouders toestemming geven voor een buitenlandse reis.
Toestemming moet schriftelijk worden vastgelegd
Deze toestemming moet schriftelijk worden vastgelegd en worden bekrachtigd door een handtekening van de andere ouder, ondersteund door officiële documenten. “Het niet-naleven van deze regels kan ertoe leiden dat vakanties niet doorgaan.”
Van Kesteren pleit voor een proactieve aanpak bij het plannen van vakanties. “Zodra de schoolvakanties zijn vastgesteld, raad ik ouders aan meteen met elkaar in gesprek te gaan om de vakantieplanning te bespreken en eventuele toestemmingen direct te regelen. Het tijdig maken van afspraken kan veel stress en problemen voorkomen en helpt ouders om gezamenlijk tot een overeenkomst te komen die in het belang is van de kinderen. Schakel zo nodig een mediator in.”